Az előfizetésekről
Milyen előfizetések közül tudok választani?

A regisztrációt követően minden felhasználó a FREE előfizetői csomagba kerül, ami teljesen ingyenes. Ezzel a csomaggal lehetőséged van a publikus illetve veled megosztott tananyagok megtekintésére és letöltésére, értékelésére. Saját tananyag létrehozásához a START illetve a PROFESSIONAL csomagok valamelyikét kell választanod, melyekről az ELŐFIZETÉSEK menüpontban találhatsz részletes tájékoztatást.

Milyen előfizetésben vagyok, hol tudom ezt megnézni?

A bejelentkezést követően a PROFIL menüpontban van erre lehetőséged.

Hogyan tudok váltani az előfizetések között?

Az ELŐFIZETÉSEK menüponban egy táblázatban összefoglaltuk neked, hogy mely csomagokkal milyen szolgáltatásokat nyújtunk. A megfelelő kiválasztását követően a táblázat legutolsó sorában található ELŐFIZETEK gombra kattintva tudod módosítani az előfizetésed.

Hogyan tudok fizetni?

Az oldalon a fizetés kizárólag PayPalon keresztül lehetséges.

Publikus könyveket szeretnék készíteni, mi a teendőm?

Kifejezetten a sok tananyaggal rendelkező felhasználóink számára hoztuk létre a KIADÓI csomagunkat. Szeretnénk minden felhasználónk számára a legkedvezőbb ajánlatot nyújtani, így ezeknek az előfizetői csomagoknak az elbírálása minden esetben az egyéni igények figyelembe vételével történik. Keress bennünket elérhetőség valamelyikén, és igyekszünk a számodra legmegfelelőbb szolgáltatást nyújtani.

A tananyagokról
A tananyagok ingyenesek?

Igen, az oldalon található tananyagok letöltéséért és megtekintéséért nem kell fizetned.

Hogyan tudom megnézni, mielőtt le akarom tölteni?

A tananyagok megtekintésére csak a bejelentkezést követően van lehetőséged. Minden tananyagnál találsz egy lejátszás gombot, erre kattintva egy új ablakban fog megnyílni a tananyag. Az ablak bal oldalán találod a tartalomjegyzéket, ahol a fejezetek és tanulási egységek között tudsz választani, ezek valamelyikére kattintva a jobb oldalon megjelennek az egyes lapok. A képernyő tetején és alján található Előző és Következő linkek segítségével válthatsz a lapok között.

A tananyagok tartalmazhatnak médiaelemeket. A számítógépeden a böngészőben megnyitott tananyagban néhány esetben másképp jelennek meg ezek– például videók – mint az alkalmazásban az eltérő felbontás és képernyőméret miatt.

Mit jelent az, hogy „Megnézem mobilon”?

A tananyagok között böngészve megjelölheted azokat az anyagokat, amelyeket később le szeretnél tölteni a mobiltelefonodra. A letöltés előtt meg kell hívnod egy ismerősöd, hogy regisztráljon az oldalon. Miután ő megtette ezt, te már hozzá is férsz a „Megnézendő” listán lévő tananyagokhoz. Természetesen nem kell minden tananyag esetén egy új ismerőst keresned, elég egy meghívót kiküldened.

Mi történik, ha nem regisztrál az ismerősöm?

Minden felhasználónak korlátlan számú meghívó küldésére van lehetősége, így ne ess kétségbe, küldj egy másikat egy másik ismerősnek!

Honnan tudom, hogy regisztrált a meghívottam?

A regisztrációt követően azonnal értesítünk téged emailben.

Mi az az értékelés? Én készíthetek ilyet? Amit beírtam, azt mindenki látja?

Az értékelés vélemény nyilvánításra ad lehetőséget, mellyel egyrészt segíted a szerzőt, hogy hogyan tudna javítani, fejleszteni a tananyagon másrészt segítség lehet a többi felhasználónak is, akik még nem találkoztak a tananyaggal. Kétféle módon értékelheted a tankönyvet, egyrészt 1-5 skálán csillagokkal, másrészt szöveges leírással. Az értékelés szövege alatt meg fog jelenni a felhasználói neved és a rögzítés dátuma.

Mire valók a megjegyzések?

Megjegyzéseket csak saját vagy veled megosztott tananyagokhoz készíthetsz. Ezeket csak azok a felhasználók láthatják, akiknek szerkesztési joguk van a tankönyvhöz, így a szerzők, szerkesztők rögzíthetnek egymásnak fontos információkat a munka folyamatáról, mint például a tankönyv készültségi állapota, javítandó fejezetek, hiányzó médiaelemek.

Hol látom, ha frissült egy tananyag?

A szerzőknek lehetőségük van értesítő küldésére, ha változás történt a tananyagban. Ekkor, ha már letöltötted a tananyagod a mobilodra, kapni fogsz egy emailt arról, hogy melyik tankönyvből publikáltak új verziót. Emellett az alkalmazás „Tananyagok kezelése” menüpontjában folyamatosan jelezzük számodra, ha valamelyik anyagból új verzió érhető el.

A szerkesztésről
Mi az a scorm?

SCORM - Sharable Content Objekt Reference Model (Megosztható Tartalom Objektum Hivatkozási Modell)

A SCORM olyan e-learning szabványok összessége, amelyek az elektronikus tanulási környezetek számára tartalmak manipulációját teszi lehetővé. A tartalom tanulási egységekből, objektumokból áll (SCO = Shareable Content Object = megosztható tartalmi objektum). Az SCO bármilyen nagyságú lehet, de lényeges, hogy önmagában tanulási információt tartalmazzon.

Minden SCO tartalomból és leíró adatokból (meta-adatokból) áll, amelyek az objektumot pontosabban leírják (tárgy, cél, megjegyzés, leírás, oktatási cél, stb.) vagy részletezik az egység belső szerkezetét.

A szabvány segítségével olyan elearning tananyagokat hozhatunk létre, melyek különböző LMS rendszerekben – ILIAS, MOODLE - egyformán használhatóak.

Mit jelent, hogy Szerkesztett vagy Importált a típusa egy tananyagnak?

Az Importált tananyagot azoknak a felhasználóknak ajánljuk, akik rendelkeznek a scorm szabványnak megfelelő zip csomaggal. Nekik csak a Tallózás segítségével fel kell tölteniük a fájlt és már kész is a tananyag.

Ha nincs ilyen tananyagod, akkor nálunk is készíthetsz. Ehhez az Új tananyag típusánál válaszd a Szerkesztettet.

Nem készítettem még soha ilyet, hogyan kezdjek hozzá?

Azoknak a felhasználóknak, akiknek nincs lehetőségük tananyag szerkesztésére, lehetőséget biztosítunk arra, hogy a mi rendszerünkben készítsenek ilyet. Ehhez a SAJÁT TANANYAGAIM menüpontban az Új tananyag létrehozásakor a Szerkesztett típust kell választanod. A Mentést követően a Tananyag fülre kattitnva találni fogsz egy Szerkesztés gombot, melynek segítségével egy szerkesztő felületen találod magad, ahol el is kezdheted a tananyag fejezeteinek és tanulási egységeinek létrehozását. Amint kész vagy a szerkesztéssel, kattints az Exportálás gombra és már kész is a saját, letölthető tananyagod.

Amennyiben segítségre van szükséged a szerkesztés folyamatátban, olvasd el részletes leírásunkat!

Az így létrehozott tananyagot csak a ScormPlayer alkalmazásban tudom használni?

Nem, természetesen az Exportáláskor létrejött zip fájlt fel tudod használni a scorm csomag lejátszására alkalmas LMS rendszerekben.

Mit jelent az értesítés küldése?

Akár a nálunk szerkesztett , akár az importált tananyag esetén lehetőséged van annak folyamatos frissítésére, karbantartására. Az importált tananyagnál egy mozdulattal felülírhatod az eredeti fájlt, a szerkesztett típusnál pedig a szerkesztői rendszerben tudod módosítani a tartalmat. Ezekről a változásokról tudod értesíteni a felhasználót a egy automatikus email küldésével. Amikor úgy érzed, hogy kész a tananyag és szeretnéd, ha a felhasználók letöltenék a friss verziót, kattints az Értesítés küldése gombra. Ekkor mindenki, akinek le van töltve a mobiljára a tananyagod, kapni fog egy levelet, melyben felhívjuk a figyelmét, hogy változások történtek.

A mobil alkalmazásban alapértelmezetten felhívjuk a figyelmét a felhasználóknak, ha egy tananyagból frissítés került ki, de természetesen ez nem garantálja, hogy le is töltik azt. Ezzel a funkcióval egy megerősítést kap a felhasználó, hogy letöltse a friss verziót.

Hogy fog kinézni az anyagom? Mik azok a sablonok?

A tananyagokhoz stílusok rendelésére van lehetőség. Ezek határozzák meg, hogy milyen betűtípus, -méret, -szín, háttérkép, háttérszín fog uralkodni a tananyagodban.

A stílus beállítására a szerkesztőben a Beállítások – Stílus hozzárendelése menüpontban van lehetőséged. Ha nem módosítod, akkor az Alapértelmezett stílust alkalmazza a rendszer.

Segítségül létrehoztunk neked néhány sablont, ezeket nyugodtan használhatod szabadon, de ha van kedved, akár saját stílus létrehozására is van lehetőséged. A stílusok kialakításáról itt olvashatsz!

Milyen médiaelemeket használhatok a tananyagban?

Mivel a végeredményt mobil telefonokon és tableteken fogják a felhasználók megtekinteni, így figyelembe kell vennünk ezeknek az eszközöknek a lehetőségeiket. Így bizonyos médiaelemek nem szerepelhetnek a tananyagban, mert a mobiltelefonok és tabletek nem tudják megjeleníteni őket. Mit is jelent ez pontosan:

Képeket nyugodtan elhelyezhetsz az oldalakon, ezek - természetesen a képenyőhöz méretezve – ugyanúgy láthatóak lesznek a mobilokon is.

A videók és hangfájlok esetén egy ikont fog látni a felhasználó az anyagban, amire ha rákattint, akkor vagy elindul az alapértelmezett lejátszó a fájltípustól függően, vagy felugrik egy ablak, ahol a telefonon találhaló médialejátszó appok közül tud választani, amelyek támogatják az adott fájltípust. (Javasoljuk az mp4 használatát, ezt a fájlformátumot a legtöbb eszköz támogatja. )

A flash (swf) alkalmazásokat általában nem támogatják a mobil eszközök így ezek használatát nem javasoljuk.

Van a tananyag terjedelmére vonatkozó méretkorlátozás?

Az ELŐFIZETÉSEK oldalon összefoglaltuk az egyes csomagokhoz tartozó tárhelyeket. Ezek egyaránt vonatkoznak a nálunk szerkesztett, illetve az importált tananyagokra. Amennyiben plusz tárhelyre van szükséged, vedd fel velünk a kapcsolatot az Írjon nekünk menüpontban található elérhetőségeink valamelyikén!

Hogyan tudjuk többen szerkeszteni egyszerre a tananyagot?

A tananyag létrehozását követően a tananyag adatainál találsz egy Megosztás fület, ahol a regisztrált felhasználókkal meg tudod osztani a tananyagot. Ahhoz, hogy a szerkesztés is engedélyezett legyen, kattintsd be a Szerkesztheti jelölőnégyzetet, majd mentsd el az oldalt. A táblázatban látni fogod magad előtt azonnal, hogy kik azok, akikkel megosztottad a tananyagot. A Szerkesztheti oszlopban az ikonra kattintva adhatod meg vagy veheted el valakitől a szerkesztés jogát, az utolsó oszlopban látható kuka ikonra kattintva pedig törölheted a felhasználót a táblázatból.

Ha kész a szerkesztés mit kell tennem, hogy a felhasználók le tudják tölteni a tananyagot?

A tananyagot két féle módon exportálhatod, egyrészt „Exportálás mobilra” - ekkor jön létre az a verzió, amit a mobil eszközökön tudnak a felhasználók lejátszani, másrészt a sima „Export” segítségével egy 24 órán keresztül elérhető és szabadon letölthető zip csomagot készíthetsz, amit más LMS rendszerekben fel tudsz használni.

Az alkalmazásról
Az alkalmazás használata ingyenes?

Igen, a ScormPlayer alkalmazás használata teljesen ingyenes. Mindössze regisztrálnod kell a scormeditor.com oldalon és már keresgélhetsz is a publikus anyagink között!

Nincs folyamatos internet kapcsolatom, hogy tudom majd használni a tankönyveket?

A tananyagok használata offline is megoldott, így csupán addig van szükség internet kapcsolatra, amíg letöltöd őket a telefonodra.

Több tananyagot letöltöttem, melyiket tudom lejátszani?

Az alkalmazásban mindig van egy aktív tananyag, ez az, amit a „Tananyag lejátszása” funkció segítségével le tudsz játszani. A főmenüben a menüpontok fölött jelezzük neked, hogy mely tananyag az aktív jelen pillanatban. Ha váltani szeretnél egy másik tananyagra, akkor kattints a „Tananyagok kezelése” menüpontba és ott jelölj ki egy másik tananyagot.