A ScormPlayer mindhárom platformon (Android, Windows Phone, iOS) elérhető mobil alkalmazás SCORM szabvány szerint elkészített tananyagok lejátszására, megosztására, publikálására képes.

Használatához egy regisztrációra van szükség a scormeditor.com weboldalon, majd a megfelelő menüpontban fel kell töltened a scorm csomagod, amit aztán letölthetsz az alkalmazás segítségével a telefonodra.

A regisztráció ingyenes, és mindössze a neved és email címed kell megadnod.

A tananyagok létrehozása előfizetéshez kötött. Ennek részleteiről az Előfizetések oldalon tájékozódhatsz. A regisztrációkor minden felhasználó az ingyenes ”FREE” előfizetésbe kerül, amely a publikus, illetve a megosztott tananyagok letöltésére és értékelésére ad lehetőséget.

Amennyiben több saját tananyagot szeretnél létrehozni, úgy vagy a START vagy a PROFESSIONAL előfizetői csomagot kell választanod.

Az előfizetések között a legmagasabb szint a KIADÓI, melyet olyan felhasználók számára alakítottunk ki, akik több publikus tananyag létrehozását tervezik. A tankönyvkiadók részére készített ajánlatunkat itt tudod elolvasni.

A publikus tananyagok között egy kereső segítségével tudsz keresni kiadó, nyelv, illetve a tananyag szerzői által megadott kulcsszavak alapján.

Azokat a tananyagokat, amelyeket szeretnél letölteni a „Megnézem mobilon” funkció segítségével egy listán gyűjtheted. Ahhoz, hogy ezeket a tananyagokat használni tudd az alkalmazásodban, meg kell hívnod egy ismerősöd, hogy regisztráljon az oldalon. Amint regisztrált, már le is tudod tölteni az anyagokat.

Új tananyag készítése

Saját tananyagot a bejelentkezést követően a Saját tananyagok menüpontban az Új gombra kattintva van lehetőséged készíteni.

Először ki kell választanod a típust:

  • ha van kész SCORM csomagod, akkor válaszd az Importált típust,
  • ha nincs, akkor a Szerkesztett-et.

A kettő között az a különbség, hogy a Szerkesztett esetén biztosítunk számodra az ILIAS keretrendszerben egy felületet, melyen keresztül el tudsz készíteni egy tananyagot. Ezt később az exportálás segítségével nem csak a ScormPlayer alkalmazásban, hanem SCORM tananyag feldolgozására képes LMS rendszerekben is tudod használni!

Ha a szerkesztés gondot okoz kattints ide, és olvasd el segédletünket a tananyagszerkesztésről!

Ha az Importált típust választottad, akkor nincs más teendőd, csak kattints a SCORM csomag feltöltése mellett található Tallózás gombra. Add meg a tananyag megnevezését, nyelvét, verziószámát, írd be a kulcsszavakat - ezekkel megkönnyíted a keresést a többi felhasználó számára – és katt a Mentés gombra!

Tananyagok jellemzői

Lehetőséged van engedélyezni a tananyag értékelését, ebben az esetben a regisztráltak 1-5-ig terjedő skálán osztályozhatják a munkádat.

Megjegyzéseket is fűzhetnek a felhasználók a tananyaghoz, ezt szintén te tudod engedélyezni a tananyag Alapadatai fülén a megfelelő jelölőnégyzet kipipálásával.

Ahhoz, hogy le tudják tölteni a mobil eszközre az anyagot, be kell kattintanod a „Mobilra letölthető” jelölőnégyzetet. Ennek az a jelentősége, hogy amíg szerkesztés alatt áll az anyag, addig letilthatod ezt a funkciót, így nem kerül ki a felhasználókhoz félkész olvasnivaló.

Ugyanebből az okból helyeztünk el egy Értesítés gombot is a tananyag adatlapján. A szerkesztés során több olyan állapot is lehet egy tananyagnál, amit nem tekintesz véglegesnek, így azt nem szeretnéd ha a felhasználók elérnék. Viszont amikor készen van az anyag, amellett, hogy engedélyezed a letöltést, az értesítés segítségével egy email üzenetet küld a rendszer azoknak, akikkel megosztottad a tananyagot, így tudják, mikor kell frissíteniük az letöltést.

A létrehozást követően az Előnézet ikon segítségével meg tudod nézni, hogyan fog mutatni az anyagod.

A feltölthető tananyagok jellemzői

A mai elearning szabványok lehetővé teszik, hogy a tananyagokban képek, videók, hangok, képletek, feladatok jelenjenek meg. Ezek az applikációban lejátszható anyagokra is igaz, így bátran színesítheted könyveid különböző médiaelemekkel.

Néhány megkötés azonban mégis van, ezek a következők:

  • Képeket nyugodtan elhelyezhetsz az oldalakon, ezek - természetesen a képenyőhöz méretezve – ugyanúgy láthatóak lesznek a mobilokon is.
  • A videók és hangfájlok esetén egy ikont fog látni a felhasználó az anyagban, amire ha rákattint, akkor vagy elindul az alapértelmezett lejátszó a fájltípustól függően, vagy felugrik egy ablak, ahol a telefonon találhaló médialejátszó appok közül tud választani, amelyek támogatják az adott fájltípust. (Javasoljuk az mp4 használatát, ezt a fájlformátumot a legtöbb eszköz támogatja.)
  • A flash (swf) alkalmazásokat általában nem támogatják a mobil eszközök így ezek használatát nem javasoljuk.
  • A matematikai képleteket a LaTeX kódolásnak megfelelően kell rögzítened. Erről itt olvashatsz bővebben.
  • A tananyagok méretére vonatkozóan nincs megkötésünk, minden előfizetéshez tartozik egy bizonyos tárhely, ha ezt túllépted, keress bennünket elérhetőségünk valamelyikén és megtaláljuk a legmegfelelőbb megoldást számodra.

Előfizetések

A regisztrációt követően minden felhasználó a FREE előfizetői csomagba kerül, de később eldöntheti, hogy mely előfizetés szerint szeretné használni a weboldalt. A bejelentkezést követően az előfizetéseknek megfelelően különböző funkciók érhetők el a felhasználók számára. Ilyen a tankönyvek feltöltése, megosztása, szerkesztése, vagy a szerkesztés megosztása.

A lehetőségekről az ELŐFIZETÉSEK menüpontban olvashatsz részletesebben.